Ο τόπος μας

Στους πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόμετρο 340 μέτρων και μόλις 5χλμ από την Άμφισσα, πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας, βρίσκεται το όμορφο χωριό Ελαιώνας. Ο Ελαιώνας είναι το πρώτο χωριό που συναντά κανείς φεύγοντας από την Άμφισσα με προορισμό τη Λαμία. Το όνομα του σχετίζεται με τον κάμπο, με τις ελιές που τον περικυκλώνει, όπως και ολόκληρη την περιοχή γύρω από την Άμφισσα. Αρκετοί ντόπιοι χρησιμοποιούν και το παλιότερο όνομα «Τοπόλια» που προέρχεται από τη σλάβικη λέξη topol που σημαίνει λεύκα ή σύμφωνα με άλλες εκδοχές τον τόπο της ελιάς.

Στον ελαιώνα δεν συναντάς μόνο ελαιόδεντρα αλλά πεύκα και πλατάνια που σε συνδυασμό με τις δροσερές πηγές και τον εντυπωσιακό καταρράκτη που υπάρχει στην άκρη του, τον καθιστούν ένα από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της απαράμιλλης ομορφιάς του είναι τα εξωκλήσια του, που σκορπισμένα τριγύρω από το χωριό και κρυμμένα μέσα στον εντυπωσιακό ελαιώνα εκπλήσσουν ευχάριστα κάθε επισκέπτη.

Οι κάτοικοι του χωριού, λιγότεροι πια, αλλά το ίδιο πιστοί στην παράδοση, όπως παλιά, παραμένουν λάτρεις και οπαδοί του Ελαιώνα, της ζωής και όσων τους προσφέρει. Ακόμα κι αυτοί που για βιοποριστικούς λόγους αναγκάζονται να ζουν μακριά από τον τόπο τους κουβαλούν πάντα μαζί το χωριό τους, τις δυνατές εικόνες φύσης που τους προσφέρει και ανατρέχουν σε αυτόν για να εφοδιαστούν τόσο ψυχικά, αποφορτίζοντας το μυαλό τους κάτω από έναν ίσκιο, δίπλα σε μια πηγή, όσο και πρακτικά γεμίζοντας τις αποθήκες τους με τα τέλεια προϊόντα που τους χαρίζει.

Το ρόλο αυτό ερχόμαστε να καλύψουμε και να παίξουμε εμείς. Να στείλουμε τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται σε αυτό τον ευλογημένο τόπο σε εσάς και να γεμίσουμε γεύσεις και αρώματα τα σπίτια και τις ζωές σας. Και δεν θα μπορούσε άλλος καλύτερα, πέρα από τον Όμηρο να ορίσει το όνομα όλων αυτών, με τον σύντομο και περιεκτικό όρο «Αμύμον».

Αμύμον σημαίνει τέλειος και αψεγάδιαστος καθώς τέλεια και αψεγάδιαστα υποσχόμαστε να είναι όλα όσα φτάσουν στις πόρτες σας.

Start typing and press Enter to search

Καλάθι Αγορών